3 cibule
50g sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
250g cherry rajčat
1 lžíce perilla oleje
1 pórek
70g kozího sýra s plísní (typu hermelín)
cca 300-400g toskánské omáčky ve skle
4 kostičky mandlové smetany
1-3dcl filtrované vody (množství dle chuti)
rajčatový protlak (množství dle chuti)
2kg mražených bramborových halušek
Vezmeme si velký hrnec. Do něj dáme na kostičky nakrájenou cibuli a zalijeme ji olejem ze sušených rajčat (sušená rajčata si někde bokem nakrájíme na kousky). Cibuli prudce osmažíme a jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme pokrájená sušená rajčata. Snížíme teplotu na střední stupeň a smažíme chvilku (smažíme do té doby, než omyjeme cherry rajčata a pokrájíme je na půlky). Jakmile máme pokrájená cherry rajčata, tak je do hrnce přidáme a zakápneme to 1 polévkovou lžící oleje z perilly. Trošku snížíme stupeň (o půl stupně na kolečku plotny) a smažíme tak dlouho, dokud neomyjeme a nenakrájíme celý pórek. Pak k tomu přidáme pórek, zase trošku (o půl stupně na kolečku plotny) snížíme teplotu a smažíme tak dlouho, dokud nenakrájíme sýr na malé kousky. Jakmile sýr nakrájíme, přidáme ho do hrnce a smažíme na stejný stupeň za stálého míchání do té doby, dokud se sýr nerozpustí (to by mělo být za chvíli). Pak přidáme toskánskou omáčku (nevymytou prázdnou sklenici si odložíme stranou, budeme ji ještě trochu potřebovat), zamícháme a lehce (o jeden stupeň na kolečku plotny) zvýšíme stupeň smažení tak, aby se všechny ingredience spojily. Smažíme tak dlouho, dokud z mrazáku nevyndáme mandlovou smetanu a nepodaří se nám ji dostat z tvořítka na led - pak 4 kostičky mandlové smetany do jídla přidáme a plotnu zapneme na nejvyšší stupeň. Nalijeme trochu vody (dle chuti) do slenice od toskánské omáčky, uzavřeme víko a protřepeme, vylijeme do hrnce. Přidáme rajčatový protlak dle chuti a omáčku krátce povaříme do té doby, než se smetana rozpustí (což už by mělo být) a než vyndáme a otevřeme (připravíme na vysypání) halušky z mrazáku. Půlku halušek přidáme do hrnce, promícháme s omáčkou (stále máme plotnu na nejvyšší stupeň) a za stálého míchání halušky zahřejeme. Teprve pak přidáme druhou půlku halušek, opět dobře promícháme a za stálého míchání se snažíme jídlo ohřát. Když už se začíná trochu dařit (jídlo je trošičku teplé), tak můžeme vypnout sporák a nechat hrnec na rozpálené plotně, aby se ohřál (u toho už nemusíme stát).
Recept je rychlý a co na něm mám ráda je to, že to jsou poctivé 4 porce (= jednomu člověku jídlo vydrží na dva dny, pokud ho jí k obědu i večeři / a dvěma lidem vydrží na jeden den na oběd i večeři).