1 hrnek loupaných mandlí
2-3 hrnky filtrované vody
tvořítko na led
Mandlovou smetanu necháme v lednici přes noc nabobtnat v libovolném množství filtrované vody (jediná podmínka je, aby byly všechny mandle ponořené a nad nimi ještě prostor minimálně 2 cm k hladině vody). Druhý den vodu vylijeme do odpadu, mandle propláchneme a dáme do mixéru. Přidáme 2 hrnky (nové) filtrované vody a mixujeme na střední stupeň 3x 10 sekund. Pokud je to moc husté, přilijeme ještě vodu (volitelné). Mixujeme na nejvyšší stupeň 4x 10 sekund (či více než 4x - záleží na kvalitě mixéru). Jakmile smetana vypadá hladce, je hotová (nemusí se nijak cedit). Měla by být tak akorát hustá (klidně může být hustší, protože při vaření se dá rozředit vodou v libovolném poměru). Abychom si smetanu uschovali, nalijeme ji do tvořítka na led (budeme mít tedy několik "kostiček" smetany na vaření, které můžeme kdykoli použít) a dáme do mrazáku. Když budeme chtít smetanu použít, stačí ji vyndat z mrazáku, pustit teplou/horkou vodu na zadní stranu tvořítka na led (na ty kostičky, které chceme vyndat) a smetana pak půjde lehce vyjmout.
(Tento recept jsem zařadila do kategorie "vegan" proto, že loupané mandle byly při odstraňování slupky spařené, a proto nejsou raw.)