Pitný režim jsem se nakonec rozhodla shrnout do 5ti bodů (seřazeno dle důležitosti):


1.) denně vypít minimálně 2l čisté (= bez příměsi např. sirupu, čaje, citronové šťávy, polévky, limonády, piva, soli.. atd. - toto jsou příklady toho, co se NEPOČÍTÁ jako voda do těch 2l denně) neperlivé vody o teplotě 4 stupně Celsia

2.) ta voda by měla být přefiltrovaná - tedy zbavená zbytků antibiotik, HA, arsenu, bakterií, virů, pesticidů atd. a dokonce by měla mít i minimum anorganických minerálů (např. vápník běžně se vyskytující ve vodě je anorganický a do těla se nevstřebává, maximálně se usazuje tam, kde nemá) ..a samozřejmě by se ta přefiltrovaná voda neměla pít z běžných plastových lahví ani by v nich neměla být skladována, ale to snad doufám každý ví, no stejně to sem raději napíšu: vodu pít nejlépe ze skla, nerezové oceli a nebo ze speciálních plastových lahví bez BPA, ftalátů atd. (Ale pozor, tritan, je podle mnoha webových stránek prý dobrý, ale zase v tomto článku píší, že obsahuje TTP = trifenyl fosfát, látku, která může mít ještě výraznější estrogenní účinek než v dětských produktech zakázaný bisfenol A. Podle mě ale to, že lahev něco obsahuje, automaticky nemusí znamenat, že to uvolňuje - může a nemusí. Já zrovna tritan používám a negativních účinků jsem si nevšimla - to bude asi proto, že tam vodu naliju a hned ji vypiju.) Článek o srovnání lahví na vodu např. zde (ale u těch sportovních lahví pozor na to, aby se v záhybech netvořila plíseň = aby se to dalo dobře vymývat = lahev by měla mít jednoduché zavírání a taky když je lahev např. z nerezu, tak aby neměla zavírání např. z "běžného" plastu - to by bylo trochu kontraproduktivní)

3.) voda by neměla obsahovat velké shluky molekul, tzv. "clustery" (bod 3 je asi stejně důležitý jako bod 4)

4.) voda by měla být strukturovaná (=měla by mít zachovanou/obnovenou krystalickou mřížku)

5.) voda by měla mít správné pH (tento bod jsem dala jako poslední, protože čistá voda většinou nemá výrazně kyselé pH, to má např. káva či limonáda, takže kromě destilované vody se toho bát asi nemusíme, a naopak více zásadité pH pitné vody bez minerálů, je spíše "bonus", kterého se jen těžko docílí, nebo alespoň mě to nejde, protože čím více minerálů, tím vyšší pH a já chci mít vodu bez anorganických minerálů-to je důležitější). Všude píšou, že pH pitné vody by mělo být od 6,5 do 9,5 - optimální hodnota pH je 7.

PS. když nevíte, co pít, či jestli máte správný filtr či jestli je vaše voda "dost dobrá", tak platí pravidlo, že (skoro vždy) je lepší pít i obyčejnou vodu z kohoutku/balenou vodu než nepít nic nebo pít málo. Ono když se balená voda otevře, tak ten plast by se TEORETICKY ještě neměl vsáknout do té vody, protože to je nějak zakonzervované (teoreticky proto, že záleží i na způsobu skladování v obchodě). A když tu vodu po prvním otevření flašky do několika hodin vypijete, tak je to pořád lepší než nepít nic. Z běžné plastové lahve se totiž něco uvolňuje hlavně při opakovaném použití. Běžné plastové lahve jsou totiž prý určeny POUZE na jedno použití - koupíte v obchodě a vypijete obsah = škodlivé to není. Ale jakmile lahev znovu naplníte, tak už to není "zakonzervováno" (nějakým tím plynem či tlakem atd.) a pokud tam máte vodu déle, tak už se něco uvolňovat může. A to prý platí i když balená voda stojí v obchodě rok (pokud tedy nestála někdy přímo na Slunci), tak po otevření by ve vodě nic moc uvolněného být nemělo, ale když naplníte tuto lahev 2x-3x znovu a necháte tam vodu vždy víc jak 12 hodin, tak je to prý mnohem horší, než když v té lahvi stála voda rok, ale byla zakonzervovaná. (Bohužel už nevím, kde jsem toto info zjistila, ale myslím, že jsem viděla nějaký dokument.) Já kupování balených vod nemám ráda hlavně kvůli životnímu prostředí, ale nemyslím si, že by to bylo nějak extrémně zdraví škodlivé (pokud dodržíte to JEDNO použití lahve a lahev v obchodě nikdy nestála na přímém Slunci). Přesto si ale myslím, že je kohoutková voda ve většině případů zdravější než voda balená.


Každý den RÁNO, hned jak se probudím, vypiju skleničku (0,2-0,3l) teplé čisté vody (cca 40-60 stupňů Celsia) - to je důležité kvůli rozředění ranní moči. (Tuto první skleničku vody si upravím v přístroji "vodíková voda" ..popis přístroje je dole, je to poslední přístroj z řady popisovaných přístrojů). Pak si vezmu do pusy 1 polévkovou lžíci raw slunečnicového oleje a 20 minut převaluji v puse, tzv. oil pulling. Jakmile olej vyplivnu a vyčistím si zuby, tak vypiju (stále ještě na lačný žaludek) 0,8l čisté vody téměř na ex (tak na 2-3 zátahy s malými pauzičkami), pak počkám 30 min a vypiju 1 polévkovou lžíci raw ovocného octa zředěnou s 0,2l vody a počkám 20 min, pak teprve jím. Tedy dohromady to je více než 1l tekutin po ránu. Je to minimum, které musím ráno vypít, abych se cítila dobře.

Celý život mi snídaně nic moc neříkala, tak místo ní piju, a jím pouze 2 jídla denně (oběd a večeři). Nejvíce piji ráno a jak den plyne, tak piju čím dál méně, zatímco s jídlem to mám naopak (tedy večeře je mé největší jídlo a oběd se podobá svým složením=ovoce/sacharidy i objemem spíše snídani). Takto mi to vyhovuje, jelikož jsem nejaktivnější k večeru, ale každý je jiný a každý může pokusem/omylem zjistit, co vyhovuje nejvíce právě jemu. Každopádně to pití vody po ránu bych doporučila asi všem, jelikož to má detoxikační účinky.

Jak je to s pitím při jídle? Když už pít, tak minimálně 30 min před jídlem. Těsně před jídlem se dají pít čerstvě vylisované ovocné/zeleninové šťávy (čistá voda by ale rozředila žaludeční šťávu potřebnou k trávení, a proto ji pijeme s odstupem těch min 30ti minut od jídla). Ideální je pít vodu v průběhu dne mezi jídly tak, abych kolem jídla vodu nemusela pít. (1 dcl vody vypité při/po jídle podle mě nevadí, ale jakmile se toho vypije po jídle víc, tak ta tekutina posune obsah střev směrem dolů, přičemž jídlo ještě nemusí být řádně stráveno a to je špatně - proto se nemá po jídle nějak moc pít).
Já dodržuji to, že kdykoli se během dne cítím unavená, malátná, nervózní atd. (prostě jakkoli hůř/divně), tak se napiju vody a vypiju co nejvíce (=kolik tělo potřebuje). Dále piju čistou vodu (co nejvíce,kolik tělo potřebuje) vždy, když mám suché rty či žízeň.

Jako další možnost pití (toto už se ale nepočítá mezi ty 2l čisté vody denně, to je něco navíc) jsou čerstvě vylisované ovocné šťávy (příp. smoothie, ale výhoda šťáv je ta, že neobsahují vlákninu, na kterou se právě v ovoci/zelenině vážou případné pesticidy ..smoothie považuji více za jídlo než za pití). Protože voda v ovoci je strukturovaná, čistá, a vhodná pro tělo (tělo však jakkoli ochucenou vodu nebere jako čistou vodu o 4 stupních Celsia a využívá ji jinak - proto je dobré pít 2l čisté vody o 4 st. Celsia každý den a k tomu se může pít i voda vylisovaná z ovoce jako něco navíc, co je vhodné pro tělo také, i když jinak - čerstvé ovocné a zeleninové šťávy obsahují např. vitamíny a minerály ve formě vhodné pro vstřebávání (=v organické formě).
Podle mě je koloběh minerálů v přírodě takový, že je minerál rozpuštěn v půdě či ve vodě (=anorganická forma). Tyto minerály vstřebávají rostliny (jsou vhodné pro vstřebávání rostlinami, ale ne pro člověka). Pak sní člověk rostlinu a v ní ty minerály jsou navázané už jinak a člověk je již dokáže správně vstřebat.

Stejně tak je dobré (ale také se nepočítá mezi ty 2l denně) pít infuzovanou vodu. To se dají např. kousky ovoce nebo okurky do studené či mírně teplé vody a nechá se to odstát 8-10 hodin. Naopak pití čajů je dokonce zdraví škodlivé. Čaje by se měly pít pouze bylinné a to nárazově (např. při nějakém problému či kvůli očistě..). Místo bylinného čaje bych ale dělala spíše bylinný macerát.. (kromě čajů na očistu, např. Chanca Piedra, které se vyloženě "musí" např. 5 minut povařit)

Zdravým nápojem je i kokosová voda (asi nejlépe čerstvá - z plechovky bych ji asi nepila, z nápojového kartonu asi také ne*, a pasterovaná má zase "umrtvené" některé látky). Kokosová voda je velkým zdrojem elektrolytů, jako je draslík, který je nutný pro správnou hydrataci těla. Elektrolyty tělo používá pro svalové kontrakce a k výrobě energie. (Zdroj.) Zde najdete článek o léčivých účincích kokosové vody na zdraví. (Ani kokosová voda se ale samozřejmě nepočítá mezi ty 2l čisté vody denně.)
* Nápojový karton se většinou skládá ze tří materiálů: papíru, hliníku a polyetylenu, tedy stejného plastu, ze kterého se vyrábějí igelitové sáčky a tašky. (Zdroj.)

Také je dobré (a taky se to nepočítá mezi ty 2l) je pití štávy z kysaného zelí (v bio kvalitě) či z kysané červené řepy apod. Toto jsem si odnesla z GAPS diety, kterou jsem chvíli držela, ale nedostatek cukru/sacharidů mi nevyhovoval. Možná jsem přešla moc rychle či možná pro mě není taková dieta vhodná, ale to občasné pití šťávy z kysané zeleniny doporučuji. Mezi to se ale nepočítá např. lák z okurek, ve kterém se nachází kvasný ocet lihový! Zkuste si vyhledat "šťáva z kysaného zelí"/"šťáva z kysané řepy" a hned uvidíte, co mám na mysli (ve složení není ocet). Tato štáva podporuje trávení a je dobré ji (alespoň občas) pít.
Tip: Pořiďte si skleněné brčko (ideálně nějaké s vírem, jako je to v odkazu). Bude se to hodit, pokud budete pít každý den 1PL raw ovocného octa s 0,2l vody a občas tyto šťávy (jsou hodně kyselé), tak kvůli zubům, aby se neničila zubní sklovina. Protože když se to kyselé pití často opakuje (v případě octa každý den).. (tak to pro zuby není moc dobré)


Způsobů, jak si přefiltrovat vodu, je více: nejdokonalejší filtrace je pomocí destilace a reverzní osmózy (protože obě tyto filtrace dají pryč úplně vše, dokonce i HA, a zbyde jen čistá voda bez jakékoli příměsi ..no dobře, je to asi okolo 98% čistá voda). Reverzní osmózu jsem zkoušela jen krátce, takže o ní moc nevím, ale destilovanou vodu jsem pila v kuse více jak 6 let ale pozor - pouze S NĚČÍM (např. vyluhovaný čaj, polévka, voda s malým množstvím citrusové šťávy..) a to proto, že když jsem pila destilovanou vodu samotnou, tak po 1-3 měsících se mi začaly samy od sebe lámat nehty (to se mi nikdy nedělo) a když jsem jí začala pít s něčím, tak to přestalo. Samotná destilovaná voda totiž z těla vytahuje minerály (jak ty nezdravé=usazené různě v těle, tak bohužel i ty zdravé, které jsou součástí nehtů atd.). Proto destilovaná voda na toto pití čisté vody po ránu není vhodná, ale může se hodit na krátkodobou očistu. S reverzní osmózou jsem měla problém, že jsem nevěděla, jak poznat, že filtr již dosloužil a jak ho vyměnit (tedy pouze technický problém), ale jinak by tato varianta filtrace vody mohla být asi nejlepší, protože reverzní osmóza využívá podobný způsob filtrace, jako využívají rostliny, když jimi proudí voda v kapilárách. Bohužel je ale těžké sehnat reverzní osmózu takovou, která by do vody po filtraci nepřidávala anorganické minerály. Voda přefiltrovaná reverzní osmóznou by totiž teoreticky neměla odebírat minerály z těla (jako to dělá destilovaná voda), ale vědci si myslí, že je odebírá také, a proto vždy dodávají do takto přefiltrované vody určené pro lidské pití anorganické minerály (což je pro tělo také špatně, jelikož anorganické minerály se v těle akorát usazují). Jestli ale reverzní osmóza doopravdy minerály neodebírá (jestli by se mi po ní nelámaly nehty), jsem zatím nevyzkoušela (pila jsem ji jen krátce: cca 7 až 14 dní).

Takže jsem pila přes 6 let POUZE destilovanou vodu zředěnou s něčím, a nic se mi nestalo (ale zdravé to nebylo, jelikož jsem vůbec nepila 2l čisté vody denně - destilovaná voda s malým množstvím citrusové šťávy není čistá voda a tělo to bere jako pochutinu=byla jsem dehydratovaná). Podle mě to funguje tak, že když se vypije čistá destilovaná voda, tak v žaludku či střevech do sebe "natahuje" minerály z okolí = z těla. Ale pokud se dá předtím do sklečky např. s citrusovou šťávou, tak do sebe "natáhne" minerály z této šťávy (které jsou organické, protože všechny minerály vázané v jakékoli rostlině jsou organické, naopak minerály volně ve vodě či v půdě jsou anorganické), destilovaná voda se "nasytí" a pak už v žaludku a střevech nic nenatahuje. Stejně je ale lepší pít samotnou vodu (bez šťávy či čaje či jakékoli příměsi) a proto jsem ji pít přestala a pořídila jsem si gravitační filtr "Berkey", který filtruje skoro vše až na minerály vyskytující se v kohoutkové vodě (ty jsou anorganické). Je skvělý, ale reverzní osmóza by mohla být ještě lepší, takže si jí pravděpodobně pořídím (jelikož mám ještě schovaný destilátor, tak mohu jednou za čas udělat nějakou kratší očistu s destilovanou vodou a tím se vyplaví z těla ty anorganické minerály, takže reverzní osmózu akutně nepotřebuji, ale bude asi lepší si jí pořídit-než to do těla dávat a pak zase očistou dávat pryč..).

Krystalická mřížka vody se udělá tak, že se dá voda přes noc zmrazit. A nebo se prodávají speciální přístroje, které umí krystalickou mřížku obnovit. U těch je výhoda, že se nemusí čekat a dají se nasadit např. na kohoutek, a díky tomu se můžete v takové vodě i koupat ve vaně, ale výhoda zmrazování vody je zase ta, že když voda rozmrzá a vy ji ještě studenou pijete, tak v tom okamžiku má ty ideální 4 stupně Celsia. Zatímco destilace mřížku zničí, reverzní osmóza mřížku nerozbije (zachovává ji).
On koloběh vody v přírodě je takový, že se voda vypaří (=destilace), pak je v mracích hnána vysokými otáčkami, čímž se z ní smažou data (=levitační zařízení - to nemám) a možná se (díky elektřině např. v blescích) ta voda v mracích i ionizuje (ionizátor), a nakonec voda ve vysoké výšce a nízké teplotě v mracích zmrzne, přičemž ty zmrzlé kapky jsou těžké a proto padají dolů a při pádu zase rozmrznou. Při pádu se voda jak letí podle mě ještě okysličuje (okysličení také dělá to levitační zařízení, které se ale asi už nedá sehnat). Každopádně v přírodě se voda "destiluje", "levituje" možná se i "ionizuje", "zmrzne" a "okysličuje se". To je její koloběh.

Na mrazení vody se mi nejlépe osvědčily lahve značky Nalgene 1,5 litru - nevýhoda je, že trvá dlouho, než voda v takovém objemu zmrzne a velká nevýhoda zmrazování vody je, že se to musí dělat v plastových lahvích (neuvolňují se mikroplasty?). Ale jinak jsou ty lahve pevné, při mrazení mi zatím žádná nepraskla, jsou BPA free a výrobce píše, že se do nich může dávat led. Mají rysku, díky které vím, kolik vody jsem do lahve nalila PŘED zmrazením (=díky tomu vím, kolik jsem za den reálně vypila). (Samozřejmě při mrazení vody neplníme lahev úplně po okraj, jelikož voda při přeměně na led zvětšuje svůj objem.) Navíc jsou tyto lahve k dostání v různých barvách ..barva pravděpodobně také může nějak vodu ovlivnit (energeticky).

Když si vyhledáte "Masaru Emoto voda", tak zjistíte, že ve vodě mohou být vytvořeny takové "hezké krystalky" (toto dělá např. harmonizér a domnívám se, že by to mělo umět ještě mnohem lépe levitační zařízení). Naopak destilovaná voda má po destilaci "ošklivý krystal" a aby se obnovila krystalická mřížka, musí se zmrazit. Tím zmrazením se podle mě obnoví pouze vodíkové můstky, ale "hezký krystal" zmrazením nevzniká (z logiky věci, protože všechny ty vyfocené krystaly jsou vyfocené až po zmrznutí vody a některé jsou hezké a jiné ošklivé). Podle mě to totiž funguje tak, že přístroj/způsob filtrace, který vytvoří "hezký krystal" vždy zároveň i obnoví strukturu vody. Ale naopak to fugovat může i nemusí (jak u kterého přístroje: např. reverzní osmóza zachovává strukturu vody, ale přesto nevytvoří "hezký krystal"). Pro mě překvapivě, ionizovaná voda vytvoří hezký krystal (jak je vidět na obrázku v odkazu u slova "destilovaná voda"), zato revezní osmóza nevytvoří ten "hezký krystal" (obrázek v odkazu u slova "reverzní osmóza" je krystal, který se vytvoří po filtraci reverzní osmózou). Tyto "hezké krystaly" prý umějí vytvořit i některé "harmonizační kartičky" či pomůcky jako Somavedic Atlantik (ani jedno z toho na vodu nepoužívám, proto nemohu soudit - pouze jsem párkrát zkusila různé harmonizační destičky, které to prý umí, a u některých byla voda chuťově lepší, u některých byla až moc přeenergetizovaná=to mi nechutnalo). Bohužel jen u málokterých "harmonizačních destiček" a podobných pomůcek někdo vyfotil ten krystal, jak vypadá.

Ionizátor na vodu mám doma taky, jenže je problém, že úplně přefiltrovaná (např. destilovaná) voda se ionizovat (tak, aby měla zásadité pH) nedá - vyzkoušeno. To, co se ve vodě ionizuje, jsou totiž minerály, a pokud je destilací či reverzní osmózou úplně odstraním, tak nemám co ionizovat. Tedy do destilované vody se musí přidat špetka soli, a pak to jde. Ionizovanou vodu jsem zatím moc nepila, protože vždycky když jsem se ji snažila pít, tak jsem odpadla (=usnula jsem). Byla jsem hodně unavená, spala jsem a spala. Proto jsem to nechala na jindy a ještě to vyzkouším. Výhoda ionizované vody je ta, že má zásadité pH. Kdo má ale pH moči trvale zásadité (jako já, jelikož jsem dodržovala několik let zásaditou stravu-jinak bych měla pH moči kyselé=u mě to zázadité pH není nemoc, ale záměr), nemusí zásaditou vodu nějak moc pít, protože mít pH moči trvale nad 8-9, je prý nebezpečné a zdraví škodlivé. Právě nevím, jestli ten spánek byl díky tomu, že jsem často ponocovala a tak tělo potřebovalo, aby se spánkový deficit vyrovnal, a nebo jsem odpadla proto, že pH moči mi díky pití zásadité vody stouplo až moc (když ho mám mezi 7-8 normálně, tak po vypití zásadité vody mohlo ještě stoupnout).
PS. toto je trochu mimo téma, ale kdo se zajímá o odkyselení organismu, jezení zásadotvorných potravin atd., by měl vědět, že při přechodu na zásaditou vodu/stravu apod. tělo začne vylučovat odpadní látky (=kyseliny), a nejvíce právě močí, což znamená, že moč bude na chvíli ještě kyselejší než normálně. To je známka očisty než tělo přejde na vyšší pH. Není to vidět hned, tělo se nejprve musí kyselin zbavit (=vyloučit je). Ale na různých diskusních fórech chtějí lidi všechno hned a někomu se to i povede, že má moč ihned zásaditou (což je podle mě špatně, protože tělo nevyloučilo kyseliny = očista se u něj nenastartovala). Zrovna jsem vyhledala v tomto článku, že test, jestli ledviny fungují v pořádku (co se týče pH) se zjistí tak, že se pacientovi podá roztok hydrogenuhličitanu sodného v koncentraci 2 mmol/kg hmotnosti. Za 3 hodiny se odebere 3x za sebou po hodinových intervalech moč, přičemž u zdravého člověka by mělo pH moči klesnout pod 5,5. Jedlá soda je silně zásaditá a podle mě je i zásadotvorná, takže ti "lovci zásaditého pH moči" by naopak chtěli mít po jejím pozření hned zásadité pH moči, což, pokud člověk není úplně vyčištěný nebo nemocný, není možné! (pokud má ten člověk v těle nějaké usazeniny/kyseliny, které do těla nepatří, bude moč naopak kyselejší, než kdyby si tu jedlou sodu/zásadotvornou potravinu nevzal)

Níže přikládám odkazy na výrobky, o kterých byla v článku řeč:

reverzní osmóza - pořádně jsem nezkoušela
zdraví: NEVÍM, ale může to být ŠKODLIVÉ (nevím, jestli takto upravená voda do sebe natahuje i ty dobré minerály z těla, jako to dělá destilovaná voda, a nebo ne: tento článek píše o tom, že ano a že je pití vody upravené reverzní osmózou, dále jen "RO", škodlivé)
filtrace: ano (okolo 98% účinnost filtrace všeho - čistí jak HA, tak i minerály, mikroplasty a vše ostatní)
clustery: TEORETICKY ok (odhaduji na základě toho, že reverzní osmóza má tak malý filtr, že propustí pouze JEDNU? molekulu H2O a nic jiného - a to by mohlo ty clustery rozdělit)
struktura: ok (filtrování vody reverzní osmózou neničí strukturu vody=zachovává ji, ale nevím, jestli strukturu vody vylepšuje)
krystal: ne (RO nevytvoří ten "hezký krystal")
pH: ko (bohužel MŮŽE mít voda přefiltrovaná RO nižší pH - změřte si papírkem, jak moc velký vliv na pH vody má právě Vaše zařízení)
okysličování: ne (neokysličuje to vodu a NEVÍM, jestli to dává vzduch z vody pryč)
údržba: NEVÍM (nemám vyzkoušené, jen vím, že na připojení pod dřez byl zapotřebí instalatér)

levitační zařízení - nezkoušela jsem
zdraví: NEVÍM (nevidím důvod, proč by takto upravená voda měla škodit zdraví, navíc někteří lidé ji pijí již několik let a nemají žádné zdravotní problémy vyvolané konzumací této vody, ale na internetu jsem se dočetla i názoru, že se někteří lidé pití takto upravené vody bojí ze zdravotního hlediska - důvod byl myslím ten, že takto upravená voda není "přirozená" a je v ní moc velký lidský zásah a ti lidé přesně nevěděli, co to s vodou dělá, a proto měli obavy)
filtrace: ne (toto zařízení neslouží k filtraci vody = NEfiltruje vodu od škodlivin či minerálů atd.)
clustery: ok (URČITĚ nejsou v této vodě žádné "clustery", protože naopak molekuly takto upravené vody jsou hodně malé)
struktura: ok (toto zařízení vytváří VYSOCE strukturovanou vodu)
krystal: TEORETICKY ano (odhaduji na základě toho, že když harmonizér je hodně vzdáleně podobný levitačnímu zařízení, přičemž toto zařízení je lepší, a harmonizér vytvoří "hezký krystal", tak se domnívám, že i levitační zařízení vytváří "hezké krystaly")
pH: ASI nemá vliv (jakou vodu, co se týče pH, tam dáš, stejné pH pak bude mít upravená voda)
okysličování: ano (HODNĚ okysličuje vodu - ale ne pouze čistým O2, okysličuje ji pomocí vzduchu, tedy pomocí všech plynů dohromady, které se ve vzduchu nachází)
údržba: NEVÍM (nemám vyzkoušené)
- myslím, že někde bylo napsané, že se tím, jak ta voda rychle cirkuluje, smažou jakákoli data, která byla ve vodě "nahraná" (voda se tak energeticky čisí ..ale už nevím, kde to bylo napsané)

berkey
zdraví: NEVÍM (vědci proti tomuto zařízení nic nemají, ale jelikož filtr do vody dodává anorganické minerály, tak ty by se mohly TEORETICKY usazovat v těle a to zdravé není)
filtrace: ano (filtruje snad od všeho kromě minerálů = tzn. filtruje i HA a mikroplasty - kdo se tedy bojí demineralizované vody = destilace, RO - pro toho je tento filtr vhodný)
clustery: NEVÍM
struktura: TEORETICKY ok (podle mě to strukturu vody zachovává, jelikož to zachovává ten krystal viz níže)
krystal: nemá vliv (když do něj napustím vodu natočenou přes harmonizér - viz další zařízení, tak se ty "hezké krystalky" nerozbijí - to je díky gravitační technologii filtrace - na toto jsem se někoho v eshopu ptala a prý v přefiltrované vodě pomocí Berkey vydrží ty "hezké krystalky" min 12 hodin ..zároveň ale tento filtr sám od sebe "hezké krystaly" nevytváří - alespoň o tom nevím a to by se asi pochlubili)
pH: ok (černé filtry ZVYŠUJÍ pH vody ..což může být zároveň i špatně, pokud do vody přidávají anorganické minerály - podle mě filtry dodávají minerály hlavně ze začátku, ale jakmile se "zajedou", tak už je to zanedbatelné)
okysličování: ne (neokysličuje to vodu a NEVÍM, jestli to dává vzduch z vody pryč)
údržba: snadná (pokud z filtru pije jeden člověk = cca 3l denně, tak se kupují dva nové filtry na fluór+arsen jednou za 3,5 let, zatímco 2ks černých filtrů stačí jednou za 6 měsíců vyčistit hrubší stranou nové houbičky na mytí nádobí BEZ jakéhokoli čistícího prostředku,jaru apod., a tyto filtry takto vydrží 21 let ..pokud z toho filtru pijí dva lidé = cca 6l denně, tak tyto doby vydělte dvěma, pokud 3 lidé = cca 9l denně, tak dělte třemi atd. ..od třech lidí víc to ale chce koupit větší Berkey a tam už nejsou dva filtry ale 4 a při čtyřech filtrech to vydrží zase trochu jinak - viz eshop)

harmonizér
zdraví: ok (není to zdraví škodlivé - zařízením protéká kohoutková voda, která škodlivá není, a toto zařízení v ní nedělá nějaké závažné změny, které by vlastnosti vody výrazně změnily, jelikož zařízení vodu pouze harmonizuje)
filtrace: ne (toto zařízení neslouží k filtraci vody = NEfiltruje vodu od škodlivin či minerálů atd.)
clustery: PRAVDĚPODOBNĚ ok (pravděpodobně rozbíjí "clustery" a myslím si, že vodu alespoň částečně energeticky čistí =vymazává nahrané informace, které ve vodě byly)
struktura: PRAVDĚPODOBNĚ ok (pravděpodobně obnovuje strukturu vody, protože je tam na fotce takový hezký krystal, který se vytvoří, když voda zařízením projde a co vytvoří krystal, to obnovuje strukturu vody viz výše v článku ..a taky z logiky věci - levitační zařízení dělá "vysoce strukturalizovanou vodu" a toto je takové "mini levitační zařízení" - funguje to na podobném principu, i když levitační zařízení bude určitě výkonnější a lepší)
krystal: ano (mají tam fotku toho "hezkého krystalu")
pH: nemá vliv (jakou vodu, co se týče pH, tam dáš, stejné pH pak bude mít upravená voda)
okysličování: TROŠIČKU ano (zase ta podobnost s levitačním zařízením: levitační zařízení nejprve točí vodu v levotočivé spirále a pak v pravotočivé - a toto také, rozdíl je v tom, že levitační zařízení používá mnohem delší čas rotace a mnohem vyšší rychlost, než harmonizér, kterým voda proteče rychle a jehož rychlost se odvíjí od tlaku vody v kohouku..)
údržba: TROŠIČKU složitější (jednou za čas by se měla dělat údržba, což znamená rozebrat to, nabít kamínky na Slunci, a pak to zase složit ..opětovné složení bývá těžsí, ale někde k tomu existuje videonávod ..bez něho to nedám)
- opravdu lepší chuť vody, taková jemnější struktura, voda se lehčeji pije
- můžete si napustit vanu a vykoupat se v takto upravené vodě, což by mělo harmonizovat jemnohmotná těla (může se přes to pouštět voda do 80-90 stupňů Celsia a výrobku se nic nestane - ptala jsem se)

magnetizér - nezkoušela jsem
zdraví: NEVÍM
filtrace: ne (toto zařízení neslouží k filtraci vody = NEfiltruje vodu od škodlivin či minerálů atd.)
clustery: NEVÍM
struktura: PRAVDĚPODOBNĚ ok (někde v článku je odkaz u slovního spojení "Krystalická mřížka vody" a v tom odkaze někde dole bylo myslím něco, co připomínalo magnetizér)
krystal: NEVÍM
pH: nemá vliv (jakou vodu, co se týče pH, tam dáš, stejné pH pak bude mít upravená voda)
okysličování: ne (jestli do vody přidá špetku vzduchu, tak to bude asi zanedbatelné množství..)
údržba: žádná (přístroj si můžete zhotovit i sami)
- toto zařízení prý pracuje s implozivní energií vody

ionizátor - pořádně jsem nezkoušela
zdraví: NEVÍM (zásaditá voda bude trochu elektricky nabita se záporným znaménkem - to by mohlo být pro tělo dobře, ale zase jsem někde četla názor, že by se měla pít voda bez náboje a jakkoli nabitá voda zdravá není, takže jistě to nevím - na toto existují dva názory a já nevím, který je správný)
filtrace: NEPŘÍMÁ (NEfiltruje z vody škodliviny atd., i když nějaký nepřímý filtrační účinek = zbavení se škodlivých kyselin, to mít bude ..z logiky věci, že jedna elektroda přitahuje kyseliny a taková voda se pak nepije a vylije se do odpadu - tím ty kyseliny z vody, která se pije, zmizí)
clustery: ok (SNIŽUJE velikost "clusterů" vody)
struktura: PRAVDĚPODOBNĚ ok
krystal: ano (někde v článku je odkaz u slovního spojení "destilovaná voda" a tam uvidíte obrázek "hezkého krystalu" u "ionised water")
pH: ok (rozdělí vodu na "mrtvou a živou" = lépe řečeno zásaditou a kyselou - VÝRAZNÉ zvýšení pH)
okysličování: ano (někde jsem četla, že ionizátor nějak pevněji váže do vody kyslík/vzduch a tím ji tedy NEPŘÍMO okysličuje)
údržba: žádná
- voda se musí pít krátce po připravení, jelikož z ní postupně vyprchává záporný ORP (=neutralizuje volné radikály v těle) - myslím, že jsem se někde dozvěděla, že by se měla max do 8 hodin od přípravy vypít = po této době již v sobě voda nemá žádný elektrický náboj
- já osobně bych tuto vodu pila občas (asi tak často, jako se pije minerální voda, či s ní dát nárazově nějakou očistnou kůru)

kyslíková voda - nezkoušela jsem
zdraví: NEVÍM
filtrace: ne (toto zařízení neslouží k filtraci vody = NEfiltruje vodu od škodlivin či minerálů atd.)
clustery: NEVÍM
struktura: ko (bohužel to ROZBIJE strukturu vody)
krystal: ne (když to rozbije strukturu vody, tak to URČITĚ netvoří krystaly, MOŽNÁ je rozbíjí)
pH: ASI nemá vliv (jakou vodu, co se týče pH, tam dáš, stejné pH pak bude mít upravená voda)
okysličování: ano (dodává do vody čistý O2)
údržba: NEVÍM (nemám vyzkoušené)
- kyslík z vody rychle vyprchá - tedy se musí co nejrychleji vypít

vodíková voda
zdraví: ok (prý vypití 1,5 litru této vody = antioxidační účinnek, jako by člověk snědl přes 700 banánů, 38 mrkví.. do vody je "dodáván" vodík H2, který na sebe v těle naváže volný kyslík "O" ..to není to samé co "O2"!!.. a tím vznikne H2O, která vyjde močí z těla .. - rychle hojí záněty ve tkáních, dokáže rozbít molekuly organických kyselin a tím umožní jejich rychlé odbourání, zpomaluje stárnutí, čistí metabolismus, neutralizuje volné radikály, váže patogeny v těle a tím opravuje buňky.. je selektivní - neutralizuje pouze ty radikály, které jsou pro organismus škodlivé ..molekulární vodík není toxický a nelze se jím předávkovat)
..Mě sice dělá dobře vypít 0,2-0,3l takto upravené vody, ale pití většího množství během dne mi nedělá dobře (=připadá mi, jako bych měla překyselený žaludek), a tak této vody za den vypiju pouze 1 skleničku po ránu.
filtrace: ne (toto zařízení neslouží k filtraci vody = NEfiltruje vodu od škodlivin či minerálů atd.)
clustery: ok (tato technologie úpravy vody URČITĚ rozbíjí "clustery")
struktura: NEVÍM
krystal: PRAVDĚPODOBNĚ ano (tato úprava vody totiž zahrnuje ionizaci a při ní se ty "hezké krystaly" vytvoří)
pH: nemá vliv (jakou vodu, co se týče pH, tam dáš, stejné pH pak bude mít upravená voda)
okysličování: NEVÍM
údržba: TROCHU náročnější (nevím, jestli toto vyžadují všechny přístroje: membrána a elektrolýza vodíkového generátoru musí zůstat vždy vlhká pro správné zachování funkčnosti - z tohoto důvodu i po spotřebování celého obsahu ponechejte víko nádoby vždy uzavřené pro zadržení vlhkosti anebo do okamžiku nežli zařízení opětovně naplníte vodou)
- PRAVDĚPODOBNĚ je tato voda nějak elektricky nabitá
- u nás se prodávají za cca 6000 Kč (rok 2018), zatímco na ebayi seženu to samé za cenu kolem 500 Kč
- takto vyrobenou vodu nelze uchovávat (=ihned vypít), jelikož se H2 postupně uvolňuje z vodní vazby - již po 1 hodině ztrácí 50% a po 2 hodinách 75% nasycení H2
- vodíková voda se vyrobí za 3-10 minut (záleží na typu přístroje)

aquaqube - ještě jsem našla toto, ale nic o tom nevím a zkoumat to nebudu (oni tam totiž ani nic nepíšou ohl. "clusterů", náboje vody, struktury, krystalů..)


ZÁVĚR jaké přístroje prakticky pořídit:

1.) reverzní osmózu + levitační zařízení - nejprve reverzní osmóza vodu dokonale vyčistí (pokud se bojíte demineralizované vody, můžete do ní přidat špetičku soli po filtraci - to by mělo i upravit pH), a potom levitační zařízení odstraní "clustery", obnoví strukturu vody (pokud se rozbila, jinak nemá co opravovat), vytvoří "hezký krystal" a vodu hodně okysličí. Vodu to ještě energeticky vyčistí a MOŽNÁ tou rychlou cirkulací i trochu elektricky nabije (ale to si nejsem jistá). Každopádně kromě pH a elektrického náboje (o kterém panují dva názory jestli JE/NENÍ dobrý ve vodě na pití) tato kombinace zařízení splní VŠE, co od vody očekávám. Takto upravenou vodu už stačí dát jen do lednice, kde jsou nastavené 4 stupně Celsia. Tento postup jsem ještě nezkoušela.

2.) harmonizér + berkey - vodu natočíme kohoutkem, na kterém je namontovaný harmonizér. To vytvoří strukturu vody a "hezký krystal", který se po přefiltrování jakýmkoli gravitačním filtrem nerozbije. Tuto vodu dáme přefiltrovat do filtru Berkey. Pak ji dáme zmrazit a pokud nám vadí anorganické minerály, tak to můžeme dát zmrazit tak, aby došlo k vymrazení minerálů (pokud se demineralizované vody bojíte, tak ji zmrazte normálně bez jakéhokoli postupu). Pak vodu můžeme pít, jak rozmrzá. Tedy dosáhneme toho, že berkey(+ příp.vymražení minerálů) vodu přefiltruje, harmonizér odstraní "clustery", obnoví strukturu vody (pokud byla rozbitá), vytvoří "hezký krystal" a možná vodu TROŠIČKU okysličí. Harmonizér vodu i TROŠIČKU energeticky čistí. Pokud jste nevymrazovali minerály, tak máte pH OK. Každopádně kromě elektrického náboje (o kterém panují dva názory jestli JE/NENÍ dobrý ve vodě na pití) a okysličení vody (a ještě příp. pH pokud jsem vymrazila minerály) tato kombinace zařízení splní VŠE, co od vody očekávám.

3.) berkey + ionizátor - vodu přefiltrujeme filtrem Berkey, čímž vyfiltrujeme vše (i HA) kromě minerálů (a ty jsou potřebné k ionizaci, bez nich to nejde). Přefiltrovanou vodu dáme do ionizátoru, který zmenší "clustery", obnoví strukturu vody (pokud byla rozbitá), vytvoří "hezký krystal", udělá zásadité pH a vodu nepřímo okysličí. Takto vyrobenou vodu ihned zmrazíme (někde jsem četla, že ionizovaná voda zmrazením neztrácí ŽÁDNÉ své ionizací nabyté vlastnosti. Při tom zmrazení můžeme provést vymrazení minerálů (viz odkaz v bodě 2). Vodu pak pijeme, jak rozmrzá. Tedy kromě energetického čištění tato kombinace zařízení splní VŠE, co od vody očekávám. Tento postup jsem ještě nezkoušela.

4.) pro odvážné - mnoho zařízení "imituje" koloběh v přírodě - nejprve tedy vodu destilujeme (v přírodě se voda nejprve vypaří do mraků). Potom ji proženeme levitačním zařízením (voda totiž zažívá vysoké otáčky v mracích). Pak ji dáme do ionizátoru a zkusíme na ni působit elektrickým proudem (v mracích je před bouřkou elektrické napětí), rozdělíme vodu na "mrtvou" a "živou" a necháme si tu "živou"=záporně nabitou (protože při bouřce jsou "cítit ve vzduchu" záporné ionty a člověk se cítí lépe než před bouřkou, kdy na něj působí ionty kladné=při bouřce doslova "spadne" na zem POUZE záporně nabitá voda). Tuto vodu dáme zmrazit (jako když kapičky zmrznou v mracích) a když v sobě má ještě kousky ledu, tak jí dáme do zařízení kyslíková voda (jak prší, tak se voda okysličuje při pádu tak, že to "rozbíjí" její strukturu plus když padá ve výšce, tak vlastně ještě padá led ..proto ji dáme do zařízení kyslíková voda ještě z části zmrzlou). Poté ji dáme do filtru Berkey (protože když voda dopadne na Zem, tak se vsákne do hlíny - tím se gravitačně filtruje, a natáhne do sebe trošku anorganických minerálů). Pak vodu už nezmrazujeme, ale necháme ji pouze v lednici vychladit na 4 stupně Celsia (to proto, že v podzemí se voda nezmrazí, nýbrž je delší dobu v chladu a pak, když je připravená, "vyvěrá" přírodním pramenem nad zem, a při tom má přesně ty 4 st. Celsia). Teprve tehdy (přirozeně vyvěrající vodu z podzemního pramene) člověk vodu pije (co všechno před tím příroda s vodou udělala! - dokonalý a důmyslný filtr). Tento postup jsem ještě nezkoušela.