500g bílého kysaného zelí
100g brambor (= 1 střední či 2 malé brambory)
2 vejce
hladká mouka (množství dle chuti)
1/2 cibule
majoránka (množství dle chuti)
3/4 čajové lžičky černé soli
olej (preferuji smažit na malém* množství avokádového oleje)
* malém množství proto, že při větším množství oleje je cítit chuť avokáda, která se k tomuto pokrmu nehodí

Kysané zelí co nejvíce vymačkáme (např. rukou do pěsti) a na prkénku zlehka pokrájíme. Přidáme najemno nastrouhanou bramboru (z té šťávu nevymačkávám), vejce, opravdu jemně nakrájenou cibuli, sůl, majoránku a zahustíme moukou. Na pánvi rozpalte olej a smažte: do rozpáleného tuku dejte lžící hromádku těsta a rozetřete ji na středně silnou placku. Smažte z obou stran dozlatova (já ještě k tomu během smažení stáhnu stupeň a pánev nachvíli zakryji pokličkou, čímž se zelí trochu podusí).

*obměny: Místo hladké mouky můžeme dát polohrubou/hrubou/krupici a nebo hrašku (ani jedno jsem zatím nezkoušela). Nedoporučuji však zahuštění vynechat - to jsem zkusila a placky pak nebyly vůbec dobré.


Recept jsem našla zde (vynechala jsem česnek a místo strouhanky jsem na zahuštění použila hladkou mouku, bramboru jsem nastrouhala najemno namísto nahrubo).