1 menší nebo střední květák
3 vejce
2 cibule
jarní cibulka (množství dle chuti ..já dávám skoro celý svazek)
chia semínka na zahuštění (množství dle chuti)
pšeničné klíčky na zahuštění (množství dle chuti)
hladká mouka na zahuštění (množství dle chuti)
2 čajové lžičky černé soli
muškátový oříšek (množství dle chuti)
pepř (množství dle chuti)
panenský avokádový olej
Květák omyjeme, rozebereme na větší růžičky a 15-20 minut povaříme v osolené vodě (= 1 čajová lžička soli). Pokud použijete mražené květákové hlavičky, tak je můžete vařit kratší čas (10-15 minut). Mezitím, co se to vaří, nakrájíme najemno 2 cibule a na pánvi prudčeji osmažíme s menším množstvím oleje (aby nebyla cibule na suchu a nepřipalovala se, a zároveň, aby na pánvi nebyla nikde olejová "louže", ani když pánev nakloníme). Po uvaření z vařeného květáku slijeme vodu, květák propláchneme studenou vodou (aby nebyl horký) a květák vidličkou rozmačkáme, potom ještě přecedíme přes síto a lžící trochu zmáčkneme, abychom vymačkali zbytkovou vodu. Přidáme smaženou cibuli, na jemno nakrájenou jarní cibulku, 1 čajovou lžičku soli, pepř a muškátový oříšek. Pokud směs není horká, tak přidáme vejce (jinak necháme vychladnout). Přisypeme chia semínka dle chuti (tak, aby jedna osoba snědla za den max 15g chia semínek - tedy když vaříme na více dní/pro více lidí, tak můžeme dát např. 30g nebo 45g. Necháme to minimálně 15 minut odstát (aby chia semínka nasákla vláhu). Pak přisypeme trochu pšeničných klíčků (dle chuti) a na závěr trochu hladké mouky. Že je to dostatečně zahuštěné poznáme tak, že se těsto obtížněji míchá. Na pekáč na pečící papír nabíráme lžící těsto, které rozetřeme na střední placičky. V troubě pečeme na 180 stupňů 30 minut, pak karbanátky obrátíme a pečeme při stejné teplotě dalších 20 minut (každý má jinou troubu, tak si raději kontrolujte, jak dlouhou dobu pečení potřebujete právě Vy).
*obměny: Tento recept nedoporučuji smažit na pánvi, protože by tam bylo moc oleje, když je olej i uvnitř těsta (od té smažené cibulky). Nedoporučuji vynechávat chia semínka, jelikož bez nich bylo těsto moc rozblemcané či moc suché/moučné. Jestli se dají vynechat pšeničné klíčky (či mouka), nevím. Karbanátky pečené v troubě můžeme podávat například s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou. Nebo k nim můžeme udělat dip z kozího jogurtu: buď smíchat jogurt s kečupem a nebo jogurt smíchat s nasekanou pažitkou.
Recept jsem našla zde (ale nechutnal mi, tak jsem ho kompletně změnila).