1-1,5 kg nízkého roštěnce
panenský rostlinný olej (např. avokádový)
půl kelímku hořčice (jedno jaké = dle chuti)
černá sůl (množství dle chuti)
pepř (množství dle chuti)
"aminos omáčka" (či sójová omáčka)
kuchyňský provázek
trošku hladké mouky
trochu zeleninového vývaru (cca 1 hrnek?)

Maso důkladně ze všech stran odblaňte (odřezky si schovejte), pak vytvarujte z masa rukama váleček a několikrát svažte provázkem jako balíček (provázek moc neutahujte, jde jen o to, aby kus masa držel tvar a nerozplácl se - kdyžtak se podívejte dole na odkaz na zdroj, jsou tam fotky). Maso důkladně ze všech stran rovnoměrně osolte, opepřete a potřete olejem. Na pánvi prudce opečte postupně ze všech stran na rozpáleném oleji - každou stranu smažte asi 1,5 minuty. Když máte maso osmažené, tak ho z pánve vyndejte a dejte do pánve odřezky, které Vám zbyly při odblaňování masa, a také je krátce opečte. Jakmile odřezky zezlátnou, podlijte je 2 lžícemi vody, rozpusťte všechny přípečky a vyškrábněte obsah pánve do pekáče. Maso potřete omáčkou "aminos" (či sójovou omáčkou), můžete ho znovu osolit a opepřit a nakonec ho potřete ze všech (tří) viditelných stran hořcicí. Také ho vložte do pekáče, který budete dávat do trouby předehřáté na 140 stupňů. Pečte při 120 stupních Celsia (minimálně) 2 hodiny (první hodinu by se trouba vůbec neměla otevírat, můžete 1-2x nakouknout až před koncem pečení). Pak nechte maso ještě minimálně 30 minut odpočívat. Když ho vyndáte z pekáče, tak pokud v pekáči zbyla nějká šťáva (s výpeky), udělejte z toho omáčku. Dřevěnou vařečkou uvolněte vypečené kousky přichycené na plechu, přidejte hladkou mouku (asi tak 1 polévkovou lžíci) a pečlivě vařečkou zamíchejte (aby se mouka smíchala s tukem a vznikla hladká kaše). Když je to zamíchané tak, že už tam nejsou žádné hrudky, tak přilijte zeleninový vývar (po troškách ho zamíchejte do šťávy na plechu). Slijte do menšího hrnečku a míchejte drátěnou metlou, přiveďte k varu. 5 minut povařte a omáčka je hotová. Pečené maso nakrájejte na co nejtenčí plátky (ideálně by měly být silné 2-3mm), které polijte trochou omáčky.

*obměny: Podáváme s hranolkami a tatarskou omáčkou. Maso peču déle, kvůli parazitům (aby byli zabiti). Tedy to není klasický roastbeef, ale kdo ho chce tak, jak má být, tak může péci na 80 stupňů Celsia tak dlouho, dokud nebude vnitřní teplota masa 57 stupňů Celsia, což se měří pomocí termosondy (mělo by to trvat cca 3-4 hodiny, ale to je jen můj odhad dle různých receptů, záleží na velikosti masa a asi je lepší si pořídit termosondu/potravinářský teploměr).


Recept jsem našla zde (zkombinovala jsem ho ještě s dalšími recepty na roastbeef z několika jiných stránek - z těch jsem si ale vzala málo = sem tam něco).