500g vepřové panenky
1 cibule
1 kousek uzeného špeku (5x5cm)
1 polévková lžíce slunečnicového oleje
1 plátek kozího másla (2 cm) / či více oleje..
koření (grilovací, pepř, sladká paprika + příp. i uzená paprika, paprikové floky či trochu kayenského pepře)
sójová omáčka/aminos
černá sůl
hladká mouka/solamyl

Špek i cibuli nakrájíme na kostičky a pomalu smažíme na mírném plameni do zlatova. Mezitím omyjeme panenku a nakráníme na 1cm silné plátky, které naklepeme hřbetem ruky. Nakrájené plátky (=medailonky) osolíme a okořeníme a posypeme moukou nebo solamylem (lehce obalíme). Pak zvýšíme plamen pánve a přidáme maso (medailonky), které zprutka pár minut osmažíme. Teplotu pánve zase stáhneme (na mírné dušení), podlijeme 200ml vody + 200ml vývaru, přidáme trochu sójové omáčky/aminos, přiklopíme pokličkou a podusíme asi 80 minut. Pokud jsme místo hladké mouky použili solamyl, asi to budeme muset podlít větším množstvím vody.

*obměny: Podáváme s hranolkami (či brambory / knedlíky / rýží).


Recept jsem našla zde.