800 g hovězí kližka s kostí
5-7 cibulí
avokádový olej / sádlo
2 větší červené papriky
1-2 zelené pálivé papriky (menší)
3 rajčata
černá sůl
želatina na aspik (v prášku)
cca 3 lžíce mleté sladké papriky (dle chuti)
1/2-1 lžička chilli
Hovězí kližku pokrájíme na kostky a do menšího hrnce dáme vařit kost, která zbyla z kližky, s 0,5l vody. Do tohoto vývaru přesně na 1 minutu přihodíme 1 celé rajče, které po minutě vyndáme a snadno oloupeme. Takto to postupně uděláme se všemi rajčaty. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a osmažíme do hněda - nespálit! K cibuli přidáme pokrájené opepřené maso, které necháme ze všech stran osmažit za občasného promíchání (asi 10 minut) a až poté ho osolíme, aby nepustilo šťávu dřív než je nutné. Po osmažení masa přidáme na kraj hrnce, ze kterého jsme odsunuli osmaženou cibuli s masem sladkou i pálivou mletou papriku, kterou necháme krátce (aby nezhořkla) zpěnit, přisypeme očištěnou pokrájenou zelenou i červenou papriku, přepůlená rajčata a ještě chvíli smažíme za stálého míchání, tím nám paprika a rajčata uvolní ještě lepší chuť, než kdybychom ji hned za syrova zalili vývarem. Maso se zeleninou podlijeme cca tři sta mililitry vývaru z té kosti (který jsme si mezitím v malém hrnci uvařili) a za občasného promíchání dusíme zvolna pod poklicí 2-3 hodiny do změknutí masa, kdy podle potřeby přiléváme vývar, ale dáme pozor, abychom ke konci nepodlili maso příliš. Nakonec zahustíme želatinou v prášku (množství dle chuti a pokud nám po vychladnutí v lednici vznikne aspik, tak to ničemu nevadí, protože po ohřátí se z toho zase stane kapalná omáčka).
*obměny: Podáváme s knedlíkem, bramborovými noky, příp. chlebem či s rýží..
Recept jsem našla zde (upravila jsem ho).