1 balení (=650g) baby brambor (nebo 650g normálních brambor; varný typ A)
2 střední až větší cukety (dávám raději větší než menší, ale zase ne nějakou obrovskou)
200ml mandlové smetany
6 vajec
250g nasekané cibule
avokádový olej
nasekaný kopr (čerstvý či sušený)
himalájská černá sůl smíchaná s KCl v poměru 50:50
kmín celý
černý pepř mletý
želatina v prášku na zahuštění (množství dle potřeby: já mám kilové balení a odsypávám tak 3 vrchovaté polévkové lžíce)
Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky (baby brambůrky buď nekrájíme vůbec pokud jsou malé; a pokud jsou větší tak na poloviny nebo třetiny či čtvrtiny..). Dáme do malého (ideálně dvou litrového) hrnce a zalijeme filtrovanou vodou tak, aby byly ponořené + cca 1-2cm vody nad nima (čím širší hrnec, tím méně vody nad bramborama nechat..). Do nerezového sítka na čaj dáme kmín, který přidáme k bramborám (ponoříme celé sítko pod vodu). Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Mezitím si oloupeme cuketu a nakrájíme na kolečka/plátky cca 1cm silné a každé kolečko na čtvrtiny (cuketu krájíme na menší kousky jen proto, aby se co nejvíce ponořila do vody, které v hrnci tolik není - jinak by bylo jedno, na jak velké kousky cuketu nakrájíme). Poté, co se nám brambory vařily 10 minut, tak vyndáme kmín, přidáme cuketu, osolíme (1-2 čajové lžičky soli), opepříme a přidáme 1/2 kopru. Zamícháme a vaříme dalších 5 minut, poté přidáme 2/3 smetany a necháme dalších 5 minut vařit. Sundáme z plotny, přidáme želatinu v prášku (ta je zdravá na klouby, proto s ní zahušťuji), promícháme a pak odkryjeme pokličku a necháme vystydnout. Mezitím si můžeme uvařit vejce natvrdo či "skoro natvrdo" = vejce vložíme do studené vody, přidáme trošku (např. 1 čajovou lžičku) jablečného octa, přivedeme k varu a vaříme 4-5min (spíš 5 min než 4, záleží i na velikosti vajec). Po uvaření vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mezitím taky na pánvi osmažíme cibulku dozlatova na avokádovém oleji (množství oleje tak akorát, aby se cibule dobře osmažila). Omáčka v hrnci už trochu vychládla, tak ji můžeme rozmixovat ručním ponorným mixérem. Po rozmixování přidáme zbytek smetany, přidáme taky zbytek kopru, dle chuti dosolíme a přidáme nakrájená vejce a osmaženou cibuli, dobře promícháme. Podáváme s knedlíkem.
Z tohoto množství uvaříte 2l omáčky (plný ten dvou litrový hrnec), takže to je cca 6 porcí (co se nesní hned, můžete dát po jednotlivých porcích do mrazáku).
*obměny: Pokud mám v mrazáku vařené/dušené houby, které jsem před zmražením vařila/dusila minimálně 20 minut, tak je můžu na konci (když se přidávají vejce a cibule) do omáčky taky přidat. Houby nemůžu vařit spolu s bramborem a cuketou, jinak bych je musela rozmixovat.. (i když i to by jako obměna taky někdy šlo..). Taky můžu omáčku okyselit octem (nejradši mám ocet z granátového jablka, stačí 1-2 čajové lžičky do jídla) a nebo před rozmixováním do omáčky přidat cca 2 kyselé okurky.
Recept jsem našla zde (trochu jsem si ho upravila).