500g mletého masa (mix hovězího a vepřového / vepřové)
1 menší kapusta / 500g mražených kapustových růžiček
2 vejce
bezlepkové ovesné vločky s klíčky (množství dle chuti)
1 cibule
majoránka (množství dle chuti)
pepř (množství dle chuti)
2 čajové lžičky černé soli
4 stroužky česneku

Kapustu povařte v osolené vodě (1 čajová lžička soli) cca 5 minut, proplálchněte studenou vodou, nechte okapat a pokrájejte najemno. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, 1 čajovou lžičku soli a zamíchejte. Přisypte trochu ovesných vloček, pak přidejte vejce, promíchejte a nechte minimálně 15 minut (ale klidně i déle) v lednici odpočinout (aby ovesné vločky nasákly). Nakonec přidejte mleté maso a pořádně mícháním spojte. To je někdy obtížné - pokud by to vůbec nešlo, přidejte ještě jedno vejce či mouku na zahuštění, ale i směs, která není úplně konstantní, nevadí, protože ji lžící nabereme na plech s pečícím papírem a vytvoříme nepravidelné placky (které se pečením spojí). Pečeme na 180 stupňů 30 minut, pak otočíme a pečeme při stejné teplotě dalších 15 minut - hotovo.

*obměny: Podáváme s omáčkou k masu (podobná tatarské omáčce jen má oranžovou barvu - např. omáčka salsa brava nebo omáčka na burgery). Jako přílohu můžeme použít grilovanou/opečenou v troubě zeleninu.


Recept jsem našla zde (vynechala jsem muškátový oříšek, olej, mléko a housky - použila jsem ovesné vločky na zahuštění a místo smažení jsem pekla v troubě).