Když začal "boom" s doplňky stravy (různými vitamíny a minerály), tak jsem cítila, že není dobré doplňky stravy užívat. Po několika letech jsem začala cítit, že už by možná mohly být doplňky stravy kvalitnější, a tudíž bych je mohla užívat. Zjistila jsem, že jsem měla pravdu - nejprve se totiž vyráběly doplňky stravy umělé, jejichž vstřebatelnost se mnohdy pohybovala okolo 10-15% a navíc, co lidé v té době ještě nevěděli, že i to malé množství anorganického minerálu, které se do těla vstřebalo, se sice v těle uložilo, ale např. v kloubech (tam, kde nemá, jelikož tělo vůbec minerál v nevhodné formě neumí využít). Dnes už ale můžeme najít (mezi haldou nevhodných doplňků stravy) i doplňky stravy takové, které jsou přírodní či sice přírodně vyrobené nejsou, ale tělo je dokáže vstřebat a správně využít. Takovéto doplňky stravy užívám (užívám všechny esenciální vitamíny, minerály a aminokyseliny v DDD).

Možná si říkáte, proč užívat doplňky stravy, když vitamíny a minerály přeci přijímáme ve stravě? Slyšela jsem, že je dnešní půda (díky monokulturnímu pěstování plodin) vyčerpaná, a tudíž minerálů už tolik neobsahuje. Tomu se věnuje tento článek. (Podle mě věci v článku musí být snad každému jasné, kupodivu ale nejsou.. Lidé si z nějakého záhadného důvodu myslí, že když si koupí dozrávané ovoce v supermarketu, které bylo pěstované hromadně na velkém poli a které je bez chuti, vůně i barvy, tak že to je stejné jako bio ovoce či ovoce domácí ..ono i bio ovoce může být co se týče vitamínů a minerálů "nic moc" díky vyčerpané půdě, zatím ještě je u bio ovoce větší naděje na hodnotné látky, ale můj názor je, že když někdo bere doplňky stravy, tak má jistotu ..nebo když si pěstuje vše doma na zahradě).

Tedy za mě:
1.) Na prvním místě (=nejlepší) je koupit si zahradu/půdu, ohraničit ji ze všech čtyř (ano, čtete správně čtyř = musí se to nějak ohraničit i do hloubky/i zespoda, aby se při dešti do ohraničené půdy nevsakovalo nic z okolní půdy) stran skleníkem (aby se do půdy nedostával spad z chemtrails), dodat do půdy živiny a kompost (či tu půdu raději celou vyměnit za nějakou, která v sobě škodliviny ještě neobsahuje, protože s půdou v ČR to není dobré). No a pak si pěstovat potraviny sami, takové potraviny by měly být bohaté na minerály, byly by čisté bez pesticidů, a člověk, který by jedl takovouto stravu, by nemusel užívat žádné doplňky stravy. Tak je to podle mě nejlepší.
2.) Pokud ale nemáte dostatek peněz/prostoru k pěstování vlastních potravin způsobem uvedeným v bodě 1, tak jako druhá nejlepší varianta (než se dopracujete k potravinové soběstačnosti uvedené v bodě 1), je užívat doplňky stravy. Samozřejmě přírodní doplňky stravy, účinné (=lehce vstřebatelné a nezanášející tělo) a v DDD. Zatímco s odkazovaným článkem na téma "proč užívat doplňky stravy" plně souhlasím, tak dám odkaz na jiný článek na téma "jaké doplňky stravy užívat", se kterým víceméně souhlasím. Když člověk užívá kvalitní doplňky stravy a tématu opravdu rozumí, tak stačí, aby si hlídal potraviny bez éček a nějakých nevhodných příměsí, a může jíst to, na co má chuť. Nemusí řešit, jestli je jeho strava dostatečně bohatá na vitamíny a minerály, protože jich dostává dost (ve formě potravinových doplňků). Toto řešení vypadá jako poměrně drahé, dle mých výpočtů to je ale levnější, než kupovat kvalitní potraviny a bio potraviny. Doplňky stravy vychází na cca 3 000 Kč za měsíc, když je jím každý den (což se v praxi nestává nejen kvůli zapomnětlivosti, ale tělo je mnohdy nepotřebuje, a tak si řekne o 1-2 denní pauzu). Doplňky stravy vychází na cca 1 500 Kč za měsíc, když je jím ob den (pokud počítáme s tím, že půda je sice vyčerpaná, ale není vyčerpaná úplně, tak to beru tak, že cca 20-50% DDD vitamínů a minerálů člověk ze stravy pokryje - když se nesoustředí na to, co jí, tak pokryje 20% a když jí zdravě a hlídá si to, tak by mohl pokrýt tak 50% DDD). Reálně ale jím doplňky stravy tak, že to, co tělo nejvíce potřebuje dodávat každý den (např. vitamíny skupiny B, vitamín C atd.), tak to jím každý den. A to, co tělo tolik nepotřebuje (např. vanad), jím jednou za 3 dny. Cenově mě to vychází na cca 1 000 Kč měsíčně při tomto postupu a to proto, že látek, které je potřeba jíst každý den, je méně než těch, které je potřeba jíst jednou za 2-3 dny. Moje tělo si na doplňky stravy zvyklo a pokud nějaký vitamín/minerál potřebuje, tak na něj dostanu chuť (je to divné, dostat chuť na krabičku s pilulkami, ale tak to u mě funguje). Takže za měsíc dám 1 000 Kč za doplňky stravy plus 3 000 Kč za jídlo = dohromady 4 000 Kč (a nemusím se nijak hlídat/omezovat v jídle). Z mé zkušenosti, pokud bych jedla tak, abych měla stravu co nejzdravější, tak bych dala za měsíc za jídlo víc než 3 000 Kč (odhaduji 5 000 Kč a víc). Což znamená, že to, co je pro člověka nejlepší, se i nejvíce vyplatí finančně. (Nejvíce se finančně vyplatí pěstovat si všechny potraviny sám, protože když si člověk schovává semínka, tak dá za jídlo za měsíc 0 Kč, pokud si dokáže vše soběstačně vypěstovat. Na druhém místě se nejvíce finančně vyplatí užívat doplňky stravy a jíst cokoli, na co mám chuť. A až na třetím místě se z hlediska financí vyplatí kupovat kvalitní a zdravou stravu.)
3.) Až na třetím místě je, co se týče zdraví, kupovat si v bioobchodech, farmářských trzích apod. zdravou stravu (a neužívat při tom žádné doplňky stravy či neužívat při tom kvalitní doplňky stravy). Taková zdravá strava dodá tělu dejme tomu (pouze můj odhad) 50% vitamínů a minerálů (pokud člověk nejí raw, pokud jí raw, tak by to mohlo být minimálně 70% s tím, že většina vitamínů/minerálů je zastoupena v množství "až kam", ale tělo může strádat na nedostatek např. železa, tryptophanu či vitamínu B12) a stojí 5 000 Kč za měsíc (až 10 000 Kč za měsíc, pokud jí člověk raw - to je tedy můj odhad, plně raw jsem nikdy nejedla, ale když jsem to krátce zkoušela, tak když jsem chtěla uspokojit všechny své chutě i hlad i vitamíny a minerály, tak nákup na jeden den mě stál něco málo přes 300 Kč - a to jsem ani nenakupovala bio ovoce a zeleninu - což znamená, že na měsíc to vychází na 10 000 Kč a pokud bych nakupovala převážně bio, tak by to bylo ještě tak o 50% víc, tedy počítám že by to mohlo být nějakých 15 000 Kč za jídlo na měsíc při "bio raw stravě", což mi připadá šílené).
4.) Na čtvrtém místě, co se týče zdraví, je nebrat žádné doplňky stravy, a jíst to, na co má člověk chuť. Tady už se mění/"přehoupává" to, že se to finančně vyplatí dokonce více, než bod 2, ale co se týče zdraví (nedostatku vitamínů a minerálů), tak je to pro tělo horší. Při takové stravě člověk tělu dodá 20-30% DDD vitamínů a minerálů (i když některých může dodat 100% DDD = jí to, na co má chuť = to, co mu v těle chybí, stejně ale u většiny z vitamínů a minerálů jich dodá pouze malé množství).
5.) Na pátém místě je člověk, který nebere žádné doplňky stravy a ještě nakupuje potraviny podle ceny (tedy háže do košíku to nejlevnější, bez ohledu na kvalitu, éčka/konzervanty atd.). Takový člověk přijme do těla 20% DDD snad všech vitamínů a minerálů (a ještě k tomu porci škodlivých éček a konzervantů). Takový člověk utratí za měsíc za jídlo 2 - 2 500 Kč, takže se to finančně vyplatí víc než bod 4, ale je to ještě méně zdravé.
6.) No a na posledním místě je člověk, který se stravuje jakkoli, ale bere u toho nevhodné doplňky stravy (které jeho tělo pouze zanášejí = škodí).
*.) Ještě mi tu jeden bod vypadl a to ten, kdy se člověk odstěhuje někam na venkov, kde je hodně malých farmářů (ne všude to tak je), pořídí si kolo/auto a potraviny si kupuje přímo od těch malých farmářů. Tento bod nevím, kam bych z hlediska zdraví zařadila, ale určitě bude někde mezi 1-3. Finančně nevím, jak se mu to vyplatí, protože takovéto shánění potravin zabere hodně času (to dojíždění) a platí i za benzín či vlak/autobus, takže to by měl při kalkulaci výdajů za jídlo také zohlednit. Avšak tento bod/způsob stravování mi je sympatický.

Tedy jsem popsala takovou posloupnost toho, co je pro člověka nejlepší z hlediska zdraví, a u toho jsem rovnou napsala, kolik to stojí času/peněz/přemáhání. (o přemáhání jsem moc nepsala, ale počítejte s tím, že tam, kde nejíte to, na co máte chuť, se musíte psychicky přemáhat, z toho můžete mít špatnou náladu a nemusí to být příjemné - může to oslabit Váš výkon jinde - i když oslabit výkon může i nestřídmost/přejídání se, protože pak se člověk nemůže hnout) Co se týče času, tak bod 1 je časově náročný kvůli sázení plodin, sklizně, věnování se zahradě atd. Bod 2 je časově náročný jen na začátku (než se dobře naučíte, jaké doplňky kdy a v jakých kombinacích užívat). Bod 3 je časově náročný proto, že snad ani nejde zjistit, kolik konkrétní potravina obsahuje např. vápníku (pokud ji nespálíte a neuděláte rozbor popela, což byste ji pak nemohli sníst:). Bod 4 je časově nenáročný (nejméně časově náročný). Bod 5 je docela časově náročný (musíte hledat slevy..). Bod 6 je časově náročný dle toho, jak člověk jí, ale co se týče nevhodných doplňků, tak těm se asi časově moc nevěnoval, když bere nevhodné.. A bod * je časově náročný z hlediska shánění těch místních potravin přímo od farmáře / objíždění farmářů.

Co se týče peněz, tak jsem zjistila, že takových "šest bodů" pasuje v životě i na jiné oblasti než jen "jídlo vs. zdraví". A když se člověk pohybuje v prvních 3 bodech, tak se mu běžně stává (u všeho - tedy i např. u kosmetiky, oblečení, koníčků..), že čím pro něj lépe si nakoupí, tím méně nákup stojí. Je to zajímavý paradox. Dokud se člověk pohybuje v "destruktivních" bodech (4-6), tak pro něj platí pravidlo, že "čím je to pro mě horší, tím je to levnější", ale jakmile se dostane do "konstruktivních" bodů/vibrací (přičemž nad destruktivními body 4-6 vůbec neuvažuje), tak naopak začne platit to, že "čím je to pro mě horší, tím je to dražší". A nakonec zjistí, že to nejlepší pro člověka (bod 1) je dokonce ještě mnohem levnější, než ty nejvíce destruktivní možnosti (5 a 6), které jsou levné.

Lidé se nacházejí v různých stavech. Někdo je např v bodě 4 nebo 5 a zdá se mu, že z jeho pohledu jediná konstruktivní možnost, která existuje (=3), je velice drahá, že na to nemá peníze, a proto to nemůže uskutečnit (a proto se musí pohybovat v začarovaném destruktivním kruhu ..no ona je to doopravdy taková past na lidi, a proto o tom v tomto článku píšu, protože doufám, že když ukážu obecný náhled, tak že někdo možná uvidí celkový obraz či mu to prostě jen pomůže vystoupit z destruktivních finančních vzorců). Protože běžně lidi možnosti 1, 2 a * vůbec nevnímají a jako jediná konstruktivní možnost se předkládá taková, která je finančně téměř nedosažitelná (je to dokonce past v pasti, protože při zdravém stravování to vždy může být "dokonalejší" ..kdo je vegetarián, by se mohl stát veganem, kdo je vegan, bylo by zdravější, kdyby přešel na raw a pak je tu ještě hledisko fair traid / hledisko ekologické stopy v místě vypěstování potraviny, takže při zaměřování se na co nejzdravější jídlo a tím pádem "vývoj zdravého stravování", cena jídla za měsíc neustále roste, protože vždy to může být "ještě zdravější" = ještě dražší ..zároveň ale i když se někdo pohybuje jen v bodě 3, tak se taky může "vypracovat" tak, že mu bude za den stačit např. trocha lokálních raw potravin, nebude mít při tom hlad a ani mu nebude zima, a pak se jeho výdaje zase smrsknou na přijatelnou či dokonce nízkou hodnotu ..a to proto, že jak máme výše 6 stupňů a hvězdičku, tak co se týče pouze bodu 3, ten je sám o sobě také rozčleněn na několik vrstev: breathariánství, frutariánství, raw, veganství, bezlepková dieta, vegetariánství, keto dieta/paleo, jídlo s masem ..tady ty vrstvy jsou ale individuální, jelikož někdo může nejlépe prospívat na masité stravě a jiný na raw - mám pro to jednoduché vysvětlení: člověk prožívá nějaké emocionální a myšlenkové vzorce a dle toho, co zrovna prožívá, na to má chuť / takovou stravu potřebuje).

Ten, kdo se pohybuje v "destruktivních" bodech (4-6), mému nákupnímu chování většinou vůbec nerozumí a nakonec si to odůvodní např. "jo ta má asi hodně peněz, tak si může dovolit něco dražšího" nebo "ta holka má nevyrovnanou hladinu hormonů a proto nelogicky nakupuje a nešetří". Jenže když bych se s takovým člověkem setkala po několika letech, tak by se dalo lehce spočítat, že z hlediska času (několika let) jsem utratila mnohem méně peněz než on (za jakoukoli oblast nakupování). Většinou se s takovým člověkem moc nestýkám a tak se to nedozví, ale když se to párkrát stalo, tak takový člověk pak už vůbec nechápal, jak to je možné, že jsem ve výsledku (oproti němu) utratila méně peněz, když moje "počáteční investice" (např. než se naučím rozumět doplňkům stravy, musím i pár špatných vyzkoušet, abych zjistila, který typ doplňků mému tělu nevyhovuje) byla přeci mnohem vyšší než jeho "běžný nákup", ale v rámci let se mi to i přes to finančně vyplatilo víc. Moje "tajemství" je v tom, že já např. dopředu vidím, že když si koupím tuto věc, tak za dva roky nepojedu do servisu, protože vydrží - nebo např. vím, že když budu doplňovat ten a ten vitamín, tak neonemocním a budu mít 0 Kč výdaje za léky. (Jako příklad článek zde.) Pro většinu lidí jsou tyto výdaje "nečekané", nepočítají s nimi - já s nimi ale počítám (v tom smyslu, že počítám s tím/vím, že se jim vyhnu). Vychází mi to, ale i můj přístup má svá úskalí (lidi, kteří se pohybují v destruktivních vzorcích, totiž zase "počítají" s tím, že až je dostihnou problémy, tak je prostě "přehodí" na někoho, kdo má problémů míň - podle čeho se rozhoduje, zda se jim to podaří, mi zatím není úplně známo - někdy to je totiž "nefér" a destruktivní energie se přehodí na někoho, kdo se např. stravoval celý rok výtečně a ten onemocní, zatímco člověk, který tu destruktivní energii svým životním stylem vytvořil, zůstane zdráv - a někdy to je "spravedlivé" a ten, kdo dělal zdravotní prevenci má tak silnou imunitu, že nemoci odolá ..proč to tak je? Jsou totiž vazby, které jsou skryté a to je např. to, že když ten člověk, který se stravoval "špatně" pracuje v nějakém důležitém zaměstnání, a bez něj by byl problém, tak systém z něj prostě přehodí špatnou energii na někoho, kdo z hlediska chodu systému=zaměstnání není tak důležitý - ale je to mnohem složitější - je tam mnoho skrytých vazeb, takže se tohle moc nedá s jistotou předpovědět).

S jistotou vím jen to, že když co nejvíce lidem řeknu, jak se stravovat/doplňovat vitamíny tak, aby neonemocněli, tak nebude vznikat tolik destruktivní energie, která by se musela přehazovat / neonemocní tolik lidí, kteří by pak v systému=ve svém zaměstnání chyběli a třeba by se kvůli tomu zastavila dodávka jídla do obchodů, což by zasáhlo i mě, takže pro mě je výhodné dávat lidem tento návod. Není to tak, že by lidi měli mezi sebou skrytě pomocí doplňků a výživových směrů bojovat o to, na koho se destruktivní energie nepřehodí - je to o tom, že by ji lidé díky zdravému životnímu stylu měli přestat vytvářet = proto by měly být (užitečné/správné/pravdivé) informace přístupné pro co největší počet lidí (pro každého).