Já luštěniny nejím, ale pokud někdo ano, tak zde je postup přípravy:


Proč namáčet luštěniny:

Když to shrnu, jsou dva základní důvody. Jedním z důvodů proč namáčet luštěniny je, že se tak zbavují nestravitelných oligosacharidů, které z velké části vyplaví do namáčecí vody, kterou pak vylijeme. Druhým z důvodů, ryze praktický je, že se namáčením zkrátí doba varu a to hodně podstatně. Ještě více se pak stravitelnost zvýší, když luštěniny i naklíčíme.

Namáčení luštěnin je jedním z důvodů, proč se v české kotlině jí luštěnin tak žalostně málo a přitom je to “operace” na půl minuty max. Vzít hrnec, nasypat luštěniny, zalít vodou. Tečka. A za cca 12 hod vodu vylít, dát čistou a vařit. (Ráno vodu vyliju a dám čistou a vařím je pak k obědu. Pokud nejsem přes oběd doma a chci je vařit až večer, úplně stačí je namočit ráno a před večerním vařením vodu opět vylít a dát čistou. Neuděláte žádnou chybu, když budete vařit večer luštěniny, které jsou namočené z předchozího večera, je to v pořádku.)

Druhým důvodem pak bývá, že jsou luštěniny nadýmavé, ale často tomu tak je, protože jsou špatně připravené – nenamočené nebo namočené krátce, osolené před vařením…


Co ještě je při vaření luštěnin důležité:

Důležité pro vaření luštěnin je, že je NIKDY nesmíte během varu solit, to byste se také nemuseli dovařit nikdy. Luštěniny se solí až v závěrečné úpravě, když už jsou měkké a pak se krátce provaří. Nadýmavost luštěnin můžete snížit ještě něčím dalším kromě namáčení a to bylinkami. Vařit je můžeme s majoránkou, saturejkou, libečkem, ale i rozmarýnem. Bylinky pak v jídle dodají vůni a pomohou díky obsaženým silicím zlepšit trávení luštěnin.


(Zdroj.)