1 menší nebo střední květák
1-2 mrkve (podle toho, jak velký je květák)
1 střední cibule
1,5 - 2 pórky (dle tloušťky pórku)
50-100g cizrny v nálevu
1 polévková lžíce sekané pažitky (může být i sušená)
50g kremžské hořcice
300g strouhaného bio kokosu / 150 ml kokosového mléka z plechovky
1-2 čajové lžičky černé soli
2 kostičky bujónu (1 kostička = do 500ml vody)
pepř (množství dle chuti)
panenský avokádový olej
1 palička česneku
1,8l filtrované vody

Mrkev oloupeme, rozřízneme na půl a dáme na pečící papír. Květák omyjeme, rozebereme na větší růžičky a taktéž dáme na pečící papír spolu s neoloupanou celou paličkou česneku. Hořčici použijeme buď bez kvasného lihového octa a nebo ji přepasírujeme přes sítko. 2 lžíce avokádového oleje smícháme s jednou lžičkou hořcice a 1 lžičkou soli. Zamícháme a touto "marinádou" pokapeme květák. Pečeme na 180 stupňů 30 minut.

Připravíme si hrnec, ve kterém budeme polévku vařit. Do tohoto hrnce dáme na hrubo nakrájenou cibuli s trochou oleje a prudce osmažíme. Když cibule začíná chytat barvu, tak k ní přidáme nakrájený pórek a trochu oleje, snížíme teplotu a smažíme dalších 10 minut.

Pokud nemáme koupené kokosové mléko, tak si ho vyrobíme: Vezmeme si 300ml skleničku. Do ní nasypeme strouhaný kokos. Vložíme do mixéru a přidáme 2 skleničky (1 sklenička = 300ml) odstáté (filtrované) vody. Mixujeme 3x 10 sekund na nejvyšší otáčky (pokud máte pomalý mixér, tak mixujte déle, ale pozor, ať se Vám nezavaří motor). Připravíme si tu samou 300ml kleničku, na kterou položíme jemné sítko. Kokosové mléko přecedíme (a lžičkou přes sítko pořádně vymačkáme kokosovou drť). Drť si můžeme třeba zamrazit v sáčku (dá se použít někdy později např. do těsta na pečení moučníků).

Do tohoto hrnce dáme 1,5l vody, do které rozdrobíme bujón. Pokud máme kokosové mléko koupené, tak ho přilijeme do hrnce. Z takto připraveného kokosového mléka mixováním by mělo vzniknout 300ml mléka, které vlijeme do hrnce.

Do hrnce přidáme také obsah trouby kromě česneku (pokud už uběhlo těch 30 min pečení), 1,5l vody, kokosové mléko a rozdrobený bujón. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Přidáme cizrnu (bez vody), oloupaný pečený česnek a 2 lžičky propasírované hořčice. Vaříme dalších 5 minut. Pak polévku přelijeme přes síto do jiného hrnce a všechny pevné části, které uvízly v sítu, dáme do mixéru s částí vody z polévky a rozmixujeme na střední stupeň do hladka. Rozmixovanou polévku vlijeme zpět do hrnce, zamícháme a přidáme 1 polévkovou lžíci sekané pažitky a pepř. Ochutnáme a pokud je to potřeba, přidáme 1 čajovou lžičku soli.


Recept jsem našla zde, ale trochu jsem ho upravila.