1 dýně (máslová či hokkaido)
1 cibule
250ml mandlové smetany
avokádový olej
černá sůl
černý pepř mletý
kurkuma mletá
filtrovaná voda

Ve větší pánvi s vysokým okrajem (ke které máme i pokličku) osmažíme nakrájenou cibulku dozlatova/dohněda. Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky. Kousky dýně přidáme na pánev a krátce osmažíme (dokud se nezačnou připalovat). Ke konci smažení dýni osolíme a opepříme. Pak přilijeme tolik vody, aby byla skoro celá dýně ponořená, přiklopíme pánví a vaříme 15-20 minut na mírném stupni. Poté tyčovým mixérem rozmixujeme obsah pánve do krémova. Přilijeme smetanu a závěrečně dosolíme, dopepříme a přidáme kurkumu dle chuti. Přivedeme za stálého míchání k varu, pak přiklopíme poklici, sporák vypneme a necháme na něm jídlo dodělat (=krátce povařit). V jiném hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme 1 lžičkou soli a uvaříme špagety dle návodu na obalu. Omáčku pak ke špagetám do hrnce vlijeme, jakmile jsou hotové (a scezené). Necháme chvíli odstát, aby se chutě spojily, a ještě teplé podáváme.

*obměny: Dýni můžete místo smažení pouze rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a dnem vzhůru péct při 180 st. Celsia do změknutí. Pak by měla jít dýně lžící lehce vydlabat. Přidáte ji k osmažené cibulce a česneku, krátce osmažíte a zalijete kombinací vody a mandlové smetany. Povaříte 10 minut, tyčovým mixérem pak rozmixujete a je hotovo.