150g uzené slaniny
1,5-2kg bramborových halušek
100-150g ovčí bryndzy
3-4 cibule (dle chuti)
avokádový olej (množství akorát na osmažení cibule - ani moc ani málo, ale spíš méně než více, jelikož slanina pak pustí tuk)
300-400ml mandlové smetany (1kg halušek = 200ml smetany)
0,5-1 svazek jarní cibulky (dle chuti)
Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji v hrnci zprudka do zlatova. Pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a také prudce osmažíme (pokud máme slaninu tepelně neopracovanou, tak ji smažíme tak dlouho, dokud nepřestane být syrová a pokud se slanina začíná připalovat, tak můžeme trochu snížit stupeň). Jarní cibulku nakrájíme drobně, vypneme plotnu a hned ji do hrnce také přidáme spolu s rozkouskovanou bryndzou, počkáme, až se cibulka spaří a bryndza se trochu rozpustí (můžeme tomu případně pomoci tak, že plotnu zapneme na nízký stupeň). Pak přilijeme smetanu a plotnu zapneme na střední stupeň. Omáčku prohřejeme tak, aby se všechny ingredience spojili (hlavně aby se bryndza rozpustila ve smetaně). Pak přidáme halušky (buď čerstvě udělané a nebo rozmražené), zamícháme, prohřejeme a můžeme podávat:)