Sugar Blues je český dokument o škodlivosti rafinovaného cukru (i toho hnědého).

Film mě zaujal především proto, že já jsem jako malá nesnášela cukr a vyhýbala jsem se mu. Trošku jsem se ho naučila jíst až po pubertě (hlavně pak když jsem přestala kouřit, jsem se začala uklidňovat namísto cigaretou jídlem obsahujícím bílou mouku nebo cukr), ale čím více cukru jsem pravidelně jedla, tím častěji jsem měla hypoglykémii. A proto si myslím, že na filmu něco bude.

Na druhou stranu logické myšlení říká, že cukr je prostě cukr (jedno jestli jednoduchý nebo složitý, uměle zpracovaný či přírodní v ovoci). Složité cukry se do krve pouze uvolňují postupně, ale pořád je to ten samý cukr, jen v malém množství ve stálém přísunu - zatímco když sníme např. bonbóny, tak cukr vyletí nahoru a pak je propad. Pokud by se ale choval jako droga, tak jíst nezpracované potraviny, ovoce a zeleninu, pouze udrží přísun cukru v malých a stálých dávkách (něco jako malý a stálý přísun drogy bez výkyvů). V době, kdy jsem trpěla na hypoglykémii, jsem ji měla i když jsem snědla větší množství vodního melounu/hroznového vína a pak pár hodin bez jídla..

Takže já sice nevím, na kterou stranu se přiklonit (ještě existuje "třetí strana" - keto dieta, která zase preferuje co nejvíce živočišných produktů - já s nahrazováním cukru přírodním tukem, pokud to není přehnané, souhlasím, ale při keto dietě jsem měla opakovaně hypoglykémii nejhorší co jsem zažila, takže já se tímto směrem stravovat nemůžu - tedy tuky mi vyhovují a ani po nich netloustnu, ale bez složitých cukrů a jednoduchého cukru v ovoci se neobejdu).

Závěr: přikláním se k tomu, že bychom měli omezit bílý/hnědý cukr, sirup, zpracované potraviny atd., ale nemyslím si, že by byl cukr sám o sobě škodlivý (tedy i v malém množství), protože moje tělo se bez (přírodního) cukru neobejde. Pokud by byl cukr sám o sobě škodlivý, bylo by škodlivé jíst ovoce a celozrnné těstoviny atd. (prostě vše kromě masa, sýru a vajec). I s takovým názorem jsem se setkala ("carnivore diet"), ale moje tělo takto fungovat nezvládá a nemyslím si, že by to byla "závislost" (na ovoci atd.), ale že to je potřeba (i když vím, že existují lidé, jejihž tělo tuto potřebu nemá, ale zase má potřebu masa a např. já bych bez masa přežila, pokud bych užívala doplňky stravy B12, železo a esenciální aminokyseliny).